Chocolademelk
Cacao
Cacao is niet zomaar cacao. Ten eerste varieert de kwaliteit afhankelijk van welke cacaoboon gebruikt wordt en welk percentage cacao in een product zit. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen de pure cacaosmaak en de meer kindvriendelijke soort. De kindvriendelijke variant heeft vaak een hoger suikergehalte, terwijl de andere variant vaak minder suiker maar meer cacaosmaak heeft.
Er moet ook worden opgemerkt dat sommige soorten kunnen worden gemengd met melk of water.
De geschiedenis van cacao
Cacao komt uit Zuid-Amerika, waar hij groeide in de jungle van de Amazone. Inboorlingen, inclusief Maya's, namen de plant mee en cultiveerden hem zodat de plant zich naar Midden-Amerika verspreidde. Historici geloven dat de plant al 2000 jaar voor Christus is verbouwd. Tot de 16e eeuw was de cacaoboom in Europa onbekend - pas toen Christopher Columbus op zijn vierde reis naar Amerika in 1502 voor het eerst de boom tegenkwam, maar pas jaren later kregen we het eerste verslag van echte chocolade van de conquistador Hernán Cortés. De inboorlingen hechtten veel waarde aan de cacaobonen, o.a. omdat ze dit als een afrodisiacum beschouwden, terwijl de Spanjaarden het in Europa importeerden, omdat ze dachten dat cacao medicinale werking had. Het duurde echter niet lang voordat chocolade de grote hit werd, vooral onder de adel en onder de hogere klasse. Sindsdien is de populariteit van chocolade gegroeid, waar tegenwoordig talloze variëteiten en kwaliteiten bekend zijn.
Cacao oogst
Tegenwoordig wordt de meeste cacao geproduceerd in Afrika, waar Ivoorkust goed is voor ongeveer 2/3 van de wereldwijde cacaoproductie. Cacaobomen groeien in warme tropische gebieden rond de evenaar, waar de plant zo goed gedijt dat hij het hele jaar door kan worden geoogst. Na de oogst worden de cacaobonen uit de vrucht gehaald en in grote vaten gedaan, waar ze gedurende enkele dagen langzaam fermenteren in de hete zon en op hoog vuur. Dit proces benadrukt de natuurlijke zoetheid en geur van de cacao en verwijdert bittere stoffen. Vervolgens worden ze afgewerkt en bereid in fabrieken, die van hieruit de cacao naar de rest van de wereld sturen, waar het voor ons zoetekauwen tot chocolademelk en chocolade kan worden gemaakt.
Fair Trade cacao
Cacao wordt, net als o.a. koffie, suiker, goud en diamanten, vaak geproduceerd in ontwikkelingslanden met lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Bovendien zijn producten uit deze landen vaak onderworpen aan hoge tarieven door westerse landen en daarom is het vermogen om haar producten op de markt te brengen beperkt. Fair Trade is een organisatie die op zoek is naar rechtvaardige gelijkheid in de internationale handel en draagt bij aan duurzame ontwikkeling. Door haar werk heeft de organisatie bijgedragen aan het verspreiden van kennis over de omstandigheden waarin ontwikkelingslanden opereren en werken en de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.
Cacao
Cacao is niet zomaar cacao. Ten eerste varieert de kwaliteit afhankelijk van welke cacaoboon gebruikt wordt en welk percentage cacao in een product zit. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen de pure cacaosmaak en de meer kindvriendelijke soort. De kindvriendelijke variant heeft vaak een hoger suikergehalte, terwijl de andere variant vaak minder suiker maar meer cacaosmaak heeft.
Er moet ook worden opgemerkt dat sommige soorten kunnen worden gemengd met melk of water.
De geschiedenis van cacao
Cacao komt uit Zuid-Amerika, waar hij groeide in de jungle van de Amazone. Inboorlingen, inclusief Maya's, namen de plant mee en cultiveerden hem zodat de plant zich naar Midden-Amerika verspreidde. Historici geloven dat de plant al 2000 jaar voor Christus is verbouwd. Tot de 16e eeuw was de cacaoboom in Europa onbekend - pas toen Christopher Columbus op zijn vierde reis naar Amerika in 1502 voor het eerst de boom tegenkwam, maar pas jaren later kregen we het eerste verslag van echte chocolade van de conquistador Hernán Cortés. De inboorlingen hechtten veel waarde aan de cacaobonen, o.a. omdat ze dit als een afrodisiacum beschouwden, terwijl de Spanjaarden het in Europa importeerden, omdat ze dachten dat cacao medicinale werking had. Het duurde echter niet lang voordat chocolade de grote hit werd, vooral onder de adel en onder de hogere klasse. Sindsdien is de populariteit van chocolade gegroeid, waar tegenwoordig talloze variëteiten en kwaliteiten bekend zijn.
Cacao oogst
Tegenwoordig wordt de meeste cacao geproduceerd in Afrika, waar Ivoorkust goed is voor ongeveer 2/3 van de wereldwijde cacaoproductie. Cacaobomen groeien in warme tropische gebieden rond de evenaar, waar de plant zo goed gedijt dat hij het hele jaar door kan worden geoogst. Na de oogst worden de cacaobonen uit de vrucht gehaald en in grote vaten gedaan, waar ze gedurende enkele dagen langzaam fermenteren in de hete zon en op hoog vuur. Dit proces benadrukt de natuurlijke zoetheid en geur van de cacao en verwijdert bittere stoffen. Vervolgens worden ze afgewerkt en bereid in fabrieken, die van hieruit de cacao naar de rest van de wereld sturen, waar het voor ons zoetekauwen tot chocolademelk en chocolade kan worden gemaakt.
Fair Trade cacao
Cacao wordt, net als o.a. koffie, suiker, goud en diamanten, vaak geproduceerd in ontwikkelingslanden met lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Bovendien zijn producten uit deze landen vaak onderworpen aan hoge tarieven door westerse landen en daarom is het vermogen om haar producten op de markt te brengen beperkt. Fair Trade is een organisatie die op zoek is naar rechtvaardige gelijkheid in de internationale handel en draagt bij aan duurzame ontwikkeling. Door haar werk heeft de organisatie bijgedragen aan het verspreiden van kennis over de omstandigheden waarin ontwikkelingslanden opereren en werken en de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.